Home > Uncategorized > Uitgelicht

Uitgelicht

Wij ontvingen dit alarmerende bericht van een hondenbezitter uit Groningen:

Gisteren kreeg mijn man in de hoornsemeerwijk de eerste bon. Het risico van het loslopen. Benaderd door een gemeentewerker .Legitimeerde zich wel met een pasje. Vraagt n.a.w. gegevens en schrijft dit in een kladblokje met de mededeling dat er wel een berichtje komt van de gemeente. Op de vraag of er een kopie van het “procesverbaal” gegeven kan worden, het antwoord dat ze daar niet aan beginnen. Dan moeten ze naar de auto, rolletje kan op zijn in de automaat etc. Veel te lastig. Op de mededeling van mijn man dat hij hiermee niet accoord gaat krijgt hij het antwoord dat dit zo mag. Ook wordt er door de ‘ambtenaar ‘ nog gezegd dat als hij mijn man de volgende keer in de verte ziet en hem herkend, hij dan weer een ‘bon’ mag uitschrijven zonder met hem gesproken te hebben. Een belletje naar de gemeente leert dat deze manier van beboeten mag.  Nu vraag ik mij af:  de gemeente bepaalt dit beleid. Dit is wettelijk geregeld. De gemeente stelt de hoogte van de boetes vast en vervolgens mogen de ambtenaren zomaar  naam adres in een kladblokje schrijven? Zonder een bewijs te overhandingen aan de dader? Het is alleen jammer dat bij mijn man’s woord tegen zijn woord, hij als ambtenaar geloofd wordt. Stel je voor dat de politie ook zo te werk gaat.” Sorry jongens heb mijn bonboekje niet bij me, ik schrijf het even achterop een sigarendoos”.  Als je dingen vastlegt in een beleid moet je ook zorgen dat het volgens de regels nageleefd wordt. En als mijn man of ik een boete krijgen,  wij tenminste een behoorlijke officiele bon mee naar huis willen nemen. Ben benieuwd of er meer beboete hondenbezitters op deze manier benaderd zijn.

A

Onze reactie:

Hallo A,
We zijn erg geschrokken van dit verhaal!

Wij raden het volgende aan:
Klachten over de handhaving van het hondenbeleid dienen aan het secretariaat van Stadstoezicht gemeld te worden, onder vermelding van tijd en plaats. Wanneer er niet op deze manier een klacht wordt ingediend, dan weet de gemeente namelijk officieel van niks.

Het telefoonnummer van Stadstoezicht is 050-3671199.

We hopen dat je gebruik maakt van deze tip en een officiele klacht indient en we wensen je/jullie daarmee veel succes!

Vriendelijke groet,
Het bestuur van Hondenvrienden Groningen.

Advertenties
Categorieën:Uncategorized
 1. peter bulthuis
  29 november 2011 om 09:32

  Beste hondenvrienden, ik ben benieuwd wat jullie van het artikel in
  het dagblad v/h noorden vinden over het idee om een hondenpark te realiseren.
  woensdag 30/10 stadseditie.

 2. N.G. Hamelink
  18 oktober 2011 om 10:15

  Is het inmiddels bekend, hoe dit is afgelopen? Ik ben wel heel nieuwsgierig!

 3. ovj
  4 oktober 2011 om 22:38

  Indien u wordt bekeurd voor het overtreden van een APV-regel (bijvoorbeeld het loslaten lopen van een hond op een plaats waar dit niet is toegestaan) en dit wordt door een gemeentelijk Buitengewoon OpsporingsAmbtenaar op heterdaad geconstateerd dan zal hij/zij u een proces-verbaal aanzeggen. Dit heet tegenwoordig een Bestuurlijke StrafBeschikking. Deze BOA’s controleren zowel in burger als ook in uniform. Zij kunnen/zullen zich legitimeren met een pasje welke door het Ministerie van Justitie is afgeven, hierop staat een foto, een nummer en de naam en het gebied waarin zij werken. Verder zijn ze in uniform te herkennen aan een zgn. BOA-logo welke daarop is aangebracht. (zilveren hand met een staf). U bent ten allertijde verplicht om uw naam, voornaam, geboortedatum en geboorteplaats op te geven. Opgave van een valse naam is een misdrijf!! Elke burger moet zich trouwens in de openbare ruimte kunnen legitimeren. Indien de ambtenaar u vraagt of u een verklaring wilt afgeven kunt u dit weigeren, dit is uw recht, u bent niet tot antwoorden verplicht. De ambtenaar is formeel niet verplicht u een afschrift van de BSB te geven maar hij/zij stuurt u deze via de post toe of geeft u deze direct af indien alle gegevens van u bekent en correct zijn en hij op dat moment beschikt over een zogenaamde PDA. Heeft hij deze niet, dan kan hij zijn concept-verbaal zelfs op de achterkant van een sigarendoosje opmaken. U ontvangt daarna tussen 1 tot 8 weken een brief van het CJIB te Leeuwarden met hieraan een acceptgiro. In de beleidende brief staat de ten laste legging en een uitleg hoe u bezwaar kunt maken tegen de beschikking. Indien u betaald is de zaak afgedaan en is beroep niet meer mogelijk.

 4. Jan Kuiper
  25 september 2011 om 13:40

  Hallo,

  Ik vraag mij of wat voor een pasje liet de man zien(geen pasje dat hij bij de gemeente werkt????), hij zal toch minimaal een onbezoldigd opsporingsambtenaar moeten zijn en zodanig zich kunnen legitimeren voordat hij een pv mag schrijven en tevens dient u daarvan direct een kopie te ontvangen, de gemeente kan wel meer zeggen en u hebt het recht ook om van deze man/vrouw de gegevens te noteren zoals zijn dienstnummer, kan hij dat niet kan men gewoon doorlopen.

 5. Tikkel
  25 september 2011 om 11:08

  De gemeente mag alleen het beleid uitvoeren zoals het in de Nederlandse wet staat.
  De gemeente mag geen eigen extra regeltjes er bij voegen.
  De wet bepaald dat de ambtenaar moet zien dat een drol werkelijk uit de hond komt, staat de hond met zijn kop richting de ambtenaar of schuin voor zodat de ambtenaar geen zicht heeft op de anus van de hond waar op dat moment de drol komt, is deze bekeuring niet rechtsgeldig.
  Probeer een foto te maken vanwaar de ambtenaar staat en in dezelfde lijn waar de hond zit.

 6. N.G. Hamelink
  25 september 2011 om 10:28

  Merkwaardige gang van zaken.
  Was de betreffende man hiervoor aangesteld, of was het een willekeurige gemeentewerker (bijvoorbeeld iemand van plantsoenonderhoud)?
  Niet iedereen mag zo maar bekeuren, daar krijg je een speciale ontheffing voor. Zo mag een boswachter mensen ook bekeuren (weten veel mensen niet), maar niet iedere gemeentewerker mag zo maar een bon uitschrijven.

  Ik zou zeker navraag doen!

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: